Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün pasajçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak her hâlde, esnek ve okşayıcı bir strüktürda olmalı, kırnak bir aromaya ve ahenkli yanmayı sağlamlayacak taliıcı özelliğe mevla olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetihandan, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan esbaktir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf arı yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden strüktürlmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kat TDK sözlüğünün 1955 yılındaki zorsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça faziletli miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en oflaz purolar olarak nitelendirilseler de birbunca mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro karınerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey yakınlarında bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet yakınlarında bir nemde değil ise purolarınız ne kadar nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız kâm yada kâm maatteessüf pekâlâ hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. mecmu saklama ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve karınime müheyya tutmak karınindir. Yayımcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her zaman mefkûre gönen değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ mefkûre puro gönen değerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri arasında karınilen bir puro mefkûre gönen değerlerinde karıniliyor akseptans edilebilir. Kimine göre %65 az yada %75 çok muş kadar görülsede gerçekte bu gönen değerleri de kimisine göre oldukça birebir ve karınilebilir en harika değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen değerlerinde purodan kâm aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro karınmeyi çok severken değişik bir nefer bu gönen değerinin puroya yazık edilen bir ayar bulunduğunu ve asla karınilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla omuz omuza bu %10 luk gönen farkı arasında gidip gelmeden hepsi aynı gönen değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değustalıkimi purolarına dokunca verebilir. Hakeza bir değiş tokuş yapacaksanız bunu kabil olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ gönen değerlerinden bahsettiğimize göre bu gönen değerleri neyi değustalıktirmektedir diyerek soracaktır olursanız kısaca inandırmak gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan alınan aroma artar, esrar azalır ve karınimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça esrar artar, karınimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde yüzmek istiyorsanız buna zaman ve görgü ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en oflaz ayar bu ve bu değerde karınmelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek saf buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük kadar siyah özdek vasati 6 kamer içerisinde ustalıklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 gönen tesviye üzerine müesses bu yöntem sıcaklıktan mutlak olmadığı karınin muayyen bir zaman içerisinde sıcaklarda gönen enseışı yada soğuklarda humidor ortamında gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu şekil bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil olduğunca çokça suhunet değustalıkimi olmayan ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 gönen değeri bulmak karınin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu ayar iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çalışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek havaı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. şayet derdiniz faziletli gönen evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o zaman değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in sürekli ayarlanan gönen seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çalışmakta ve maksut gönen değeri gelmesi iile omuz omuza yine durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek karınin en oflaz alternatif olarak muhalifmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem gönen ittihaz hem gönen tesviye özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya esaslamıştır. Tün gündüz yada zaman intikalleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme karınin kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde faziletli gönen değerlerinde çift taraflı çalışarak sabit bir gönen değeri sağlamlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor karıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve mecmu puroların aynı nemde ve elan sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.