Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün pasajçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak defosuz, esnek ve okşayıcı bir dokumada olmalı, kalburüstü bir aromaya ve tekdüze yanmayı katkısızlayacak huzurıcı özelliğe sahip olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetihandan, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geritir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf hijyenik yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden dokumalmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk yol TDK sözlüğünün 1955 seneındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça şiddetli oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en bol purolar olarak nitelendirilseler de birkötü kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro kucakerken en ilgi etmesi gerekilen şey düz bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet düz bir nemde değil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız tat yada lezzet maatteessüf pekâlâ hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. mecmu muhafaza ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve kucakime amade yakalamak kucakindir. Yayımcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her bugün mefkûre rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Peki mefkûre puro rutubet değerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri arasında kucakilen bir puro mefkûre rutubet değerlerinde kucakiliyor akseptans edilebilir. Kimine bakılırsa %65 az yada %75 çok muş üzere görülsede esasen bu rutubet değerleri de kimisine bakılırsa gayet muvafık ve kucakilebilir en birinci sınıf değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi rutubet değerlerinde purodan tat aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro kucakmeyi çok severken değişik bir kişi bu rutubet değerinin puroya efsus edilen bir haysiyet olduğunu ve asla kucakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk rutubet nüansı arasında gidip gelmeden cümle aynı rutubet değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değmaslahatimi purolarına beis verebilir. Hakeza bir değiş yapacaksanız bunu muhtemel olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki rutubet değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu rutubet değerleri neyi değmaslahattirmektedir diye sormuş olacaktır olursanız kısaca hikâyelemek gerekir ise puro da rutubet kıymeti arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, yaman azalır ve kucakimi zorlaşır, rutubet kıymeti azaldıkça yaman artar, kucakimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde yüzmek istiyorsanız buna bugün ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en bol haysiyet bu ve bu değerde kucakmelisin dememeli çünkü puronun rutubet kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük üzere yağız şey ortalama 6 kamer içinde maslahatlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 rutubet tevdi üzerine oturmuş bu tip sıcaklıktan özgür olmadığı kucakin sınırlı bir bugün içinde sıcaklarda rutubet arkaışı yada soğuklarda humidor içre rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu suret bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel olduğunca zait sıcaklık değmaslahatimi olmayan ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 rutubet kıymeti elde etmek kucakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu haysiyet iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek zeminı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. şayet derdiniz şiddetli rutubet olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o bugün değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki kez haznesindeki üstteki bir fan sayeı ile humidor içine dağıtılır ve rutubet in sabah akşam ayarlanan rutubet seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin rutubet kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çaldatmaışmakta ve istenen rutubet kıymeti gelmesi iile alay malay gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek kucakin en bol alternatif olarak içinmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem rutubet alıntı hem rutubet tevdi özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya mebdelamıştır. Tün gündüz yada mevsim intikalleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sağlık bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme kucakin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde şiddetli rutubet değerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak mıhlı bir rutubet kıymeti katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor kucaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve mecmu puroların aynı nemde ve daha katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.